Volvo topman pleit voor meer laadpalen

Martin Lundstedt, de topman van Volvo Trucks, is dit jaar verkozen tot voorzitter van de ACEA, de gezamenlijke club van truckfabrikanten. Zijn eerste daad is een krachtig pleidooi de wereld in sturen om zo snel mogelijk de infrastructuur te realiseren die nodig is om meer elektrische trucks op onze wegen toe te kunnen laten.

“Het jaar 2022 wordt doorslaggevend voor de route naar zero-emissie transport”, zegt Lundstedt. Hij wijst op de behandeling door het Europees Parlement en nationale overheden van een Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) waarmee doelen worden gesteld aan de hoeveelheid laadpalen en tankstations per Europese lidstaat.

Compleet afwezig

“Batterij-elektrische trucks zijn klaar om de weg op te gaan in serieuze aantallen en waterstoftrucks volgen korte tijd later. Maar klanten zijn afhankelijk van een infrastructuur als voorwaarde om zulke trucks optimaal te kunnen inzetten”, zegt Lundstedt. “De infrastructuur om elektrische trucks effectief te kunnen laten deelnemen aan het logistieke proces is welhaast compleet afwezig”, aldus de topman. “Hier moet AFIR de grootst mogelijke prioriteit aan geven want geen enkele vervoerder begint in de huidige omstandigheden grootschalig aan elektrisch rijden.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3314 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.