Volvo rondt aankoop aandeel Dongfeng af

Begin vorig jaar verklaarden de Chinese kartelautoriteiten zich al akkoord en nu heeft Volvo de aandelenpakketten in bezit. Hierbij is afgesproken dat Volvo weliswaar een minderheid heeft in Dongfeng, maar dat de Zweden de cijfers van Dongfeng wel opnemen in hun boeken. Hierdoor ontstaat de grootste truckbouwer ter wereld. Volvo betaalt 587 miljoen euro voor een aandelenpakket van 45 procent, een schijntje gezien de potentie van deze deal.

Dongfeng heeft een productiecapaciteit van circa 200.000 trucks. Voldoende om in zijn eentje de gehele Europese markt af te dekken. Echter, de Chinese bouwer is vooral groot en sterk in wat wij kennen als het middensegment, dus van elf tot vijftien ton GVW. Daarbij werken de Chinezen met relatief lage aslasten, zeker vergeleken met de toegestane aslasten in Europa. Dongfeng zette in 2013 een kleine 180.000 trucks af in China.

Dat Volvo Trucks nu een veelbelovende voet tussen de deur heeft van een markt die zich de komende jaren fors zal ontwikkelen, lijdt geen twijfel.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3492 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *