Van Uden stapt over naar Trimble

Elke dag gaat Van Uden Logistics met 200 voertuigen de weg op om de retail en horeca te bevoorraden met levensmiddelen en dranken zoals bier, wijn en gedistilleerd. Op jaarbasis gaan zo’n 1,4 miljoen pallets en rolcontainers naar meer dan 6000 adressen in Nederland en België. Databetrouwbaarheid speelt dus in de operatie van Van Uden een cruciale rol. Alle vrachtauto’s, van LZV tot bakwagen, zijn daarom uitgerust met Truck4U en Fleet XPS van Trimble Transport & Logistics die samen alle functionaliteiten leveren die van een moderne boordcomputer mogen worden verwacht.

Truck4U is een on-board unit die als een black box is ingebouwd in de 85 eigen vrachtauto’s van Van Uden en gekoppeld aan de tachograaf en de can-bus van de voertuigen. Dit geeft de logistiek dienstverlener op afstand realtime inzicht in de rij- en rusttijden, het rijgedrag en het brandstofverbruik van de chauffeurs.

Eigen device meenemen

Fleet XPS is een mobiele unit die de chauffeurs gebruiken voor het opvolgen van de geplande ritten en het vastleggen van de gewerkte uren. Ze nemen hem ook mee naar buiten voor het scannen van de afgeleverde pallets of rolcontainers en het fotograferen van eventuele transportschades.

Van de 85 vrachtauto’s zijn zeventig voorzien van de Fleet XPS-hardware van Trimble, de andere vijftien maken gebruik van de Fleet XPS-app die draait op elk willekeurig device met een Android-platform. “Ook de vaste charters die we elke dag inzetten, maken gebruik van de FleetXPS-app. Ze kunnen daarvoor hun eigen device meenemen, zodat ze niet in onze hardware hoeven te investeren. Terwijl wij toch over accurate ritgegevens beschikken en de tijdigheid van de ritten bewaken”, zegt , directeur transport en distributie van Van Uden Logistics. “Dat de oplossing al geïntegreerd is met Fleet Hours, de verloningssoftware van Logic Way die we gebruiken, is een prettige bijkomstigheid.”

Truck4u en Fleet XPS zijn in slechts drie weken tijd ingebouwd in de 85 vrachtauto’s van Van Uden. “De snelheid van implementatie bewijst dat Trimble over de juiste kennis beschikt en aandacht heeft voor onze processen”, stelt Mook.

Na de installatie in de vrachtauto’s volgt nog de koppeling met het transport management- en planningssysteem, een combinatie van de software van Van Boxtel en Quintiq. “Die integratie is belangrijk voor de correcte afhandeling van orders. Daardoor kunnen wij eventuele afwijkingen van de planning realtime melden aan klanten.”

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 338 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *