Van Abeelen vervangt mobiel keurstation

Een belangrijk verschil met de twee installaties die nu worden afgelost is de snelheid waarmee de remmentest uitgevoerd kan worden, vooral te danken aan de aslift met dynamische dynamische aslastsimulatie. De oude mobiele units waren al in dienst sinds halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw.

“Door onze jarenlange ervaring in het keuren wisten we precies welke aspecten belangrijk zijn. We hebben er dan ook voor gekozen om het keuringsstation zoveel mogelijk in eigen beheer te ontwikkelen en bouwen. Afgezien van het kostenaspect konden we er zo ook voor zorgen dat ieder detail optimaal afgestemd zou zijn op onze wensen. Belangrijke aspecten waren hierbij snelle op- en afbouw, korte remmentest en natuurlijk betrouwbaarheid.”

Centraal staat een remmentestbank van Autec-VLT met een bouwhoogte van 310mm en voorzien van een dynamisch aslastsimulatiesysteem. Deze bank, met een garantie van tien jaar, sprak Van Abeelen op diverse fronten aan: “De hele bank beschikt over een compact hefsysteem: hij is met vier cilinders omhoog te brengen zodat we het voertuig zelf niet meer hoeven aan te trekken. Dat scheelt veel tijd en de technische oplossing waarmee de bank omhoog komt is duurzaam, dat zie je weleens anders. Ook de coating op de rollen zelf was een argument, want natte weersomstandigheden hoeven ons nu niet te hinderen. Bovendien staan ze vergrendeld via een mechanische rolblokkering tenzij ze moeten kunnen rollen (tijdens de remmentest zelf dus): dit vergemakkelijkt in- en uitrijden.” Bovendien kunnen de rollen tegengesteld draaien, belangrijk voor meerassige voertuigen. Ten slotte kan de bank twee meetrichtingen aan, een groot tijdsvoordeel tijdens rangeren.

“Voor de remmentestbank heb je 380v nodig, een fase gaat dan naar de controllerkast. Dat is geen punt bij een vaste unit, maar mobiel vind ik het onzinnig om het zware aggregaat daarvoor te laten draaien. Door de controlekast te scheiden hoeft het aggregaat alleen tijdens de remmentest zelf aan te slaan. Voor de rest hebben we twee accu’s die onder meer gevoed worden met zonnepanelen op het dak. Ook wilden we het testresultaat niet naar een vaste monitor sturen maar naar een iPad zodat de keurmeester overal zicht heeft op de informatie. Voor al dit soort klantspecifieke inbouwdetails heb je een leverancier nodig die zoals Autec-VLT met je meedenkt.”

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 367 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *