Truckdivisie stuwt omzet Bosch

Bosch verwacht dat in 2016 elke nieuwe truck, bedrijfswagen of bus in Europa of de Verenigde Staten gekoppeld zal zijn aan internet. Bosch is marktleider op het vlak van infotainmentsystemen voor trucks en bussen en gebruikt connectiviteit om de brandstofefficiëntie te verbeteren.

Een voorbeeld is Ecologic Motion dat een strategie uitdenkt voor de rit aan de hand van informatie uit het navigatiesysteem en de aandrijflijn hieraan te koppelen. Gemiddeld neemt het verbruik hierdoor met vijf procent af, al weten sommige klanten zelfs besparingen van negen procent te realiseren.

In de nabije toekomst zal ook live informatie via internet binnengehaald en gebruikt worden. Dan past de aandrijflijn het gedrag en de schakelmodi niet alleen aan aan de topografische omstandigheden maar ook aan de actuele situatie zoals wegwerkzaamheden en snelheidsbeperkingen.

Dankzij de smart generator, die energie terugwint en opslaat tijdens bijvoorbeeld het remmen en zichzelf uitschakelt tijdens accelereren, wordt een besparing van een procent gerealiseerd. Bosch verwacht dat het aantal geinstalleerde units zal stijgen van drie procent nu naar twintig procent in 2020. Door meerdere technieken te combineren kan in 2020 volgens Bosch tot vijftien procent brandstofbesparing worden gerealiseerd. Uitgaande van een jaarkilometrage van 135.000 dalen de operationele kosten dan al gauw met tien mille.

Via internet is het voor wagenparkbeheerders ten slotte mogelijk de staat van onderhoud van de trucks via internet te volgen en zo middels preventief onderhoud stilstand te voorkomen.

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 367 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *