Thermo King en BPW ontwikkelen energie-as

Sinds de herfst van vorig jaar zijn beide partijen met elkaar in gesprek over een mogelijke samenwerking. Blijkbaar is nu het moment om de samenwerking openbaar te maken, zonder dat precies wordt gezegd wat die inhoudt, waar het om gaat en wanneer een en ander beschikbaar komt. “Het partnerschap zal de komende maanden belangrijke mijlpalen in het proces delen, en er zal later dit jaar een tipje van de sluier opgelicht worden”, klinkt het, maar het is duidelijk in welke richting we het moeten zoeken.

Vergelijkbare initiatieven

Thermo King en BPW zijn niet de enige die zoeken naar een mogelijkheid om energie uit een traileras te gebruiken om een koelmotor aan te drijven. Een koelmachine zonder dieselmotor is uiteraard schoner en lichter. Ondernemer en voormalig trailerverhuurder Twan Heetkamp pioniert hier al sinds 2014 mee. Heetkamp produceert zijn systeem inmiddels voor diverse klanten, onafhankelijk van het merk trailer, dat desgewenst verkocht kan worden in combinatie met een traileras van Valx, die eveneens al langer bestaat.

Vorig jaar liet trailerfabrikant Schmitz ook al weten aan een energie-as te werken, bedoeld in combinatie met een nieuwe versie van de in eigen fabriek ontwikkelde koelmachine. Met deze as lopen nu diverse praktijkproeven.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3411 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.