Stille stadsdistributie PIEK maakt forse stap voorwaarts

In 1999 startte de overheid met het programma PIEK voor dagranddistributie met stille voertuigen. Binnen strikte voorwaarden werd het mogelijk om in de dagranden met stille voertuigen (minder dan 60dB(A), het geluid van een gesprek) winkels te bevoorraden. Al snel pakte het bedrijfsleven het initiatief op en kwam er een PIEK-keur om de stille voertuigen en componenten te certificeren en herkenbaar te maken. Nog later voegde men ook een certificaat voor zogenaamde Quiet trucks waarbij men een scherpe norm van 72dB(A) neerzette.

Openbare database

PIEK-keur en haar initiatiefnemers CarrosserieNL, BMWT en RAI Vereniging vonden nu de tijd rijp voor een volgende stap: een elektronische en daardoor meer betrouwbare wijze van certificeren in combinatie met een openbaar toegankelijke database van voertuigen: vanaf 1 mei gecertificeerde voertuigen zullen terug te vinden zijn voor gebruikers, handhavers en consumenten. Dit zal de transparantie en daarmee de toegevoegde waarde van het keurmerk vergroten, en dus ook de prikkel om de dagranddistributie beter te benutten, zeggen de betrokken partijen. Deze vorm van distributie kent bewezen voordelen als veiliger (minder kwetsbare verkeersdeelnemers in de dagrand) en CO2-efficient (minder file), aldus CarrosserieNL, RAI Vereniging en BMWT.

Voor de database zie: piek-international.com/nederlands/gecert__voertuigen/

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3495 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *