Sociale partners willen aanbod leerwerkplekken vlot trekken

Om bedrijven aan te moedigen om ondanks de coronacrisis toch nieuwe leerwerkplekken te creëren, biedt het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (OOMT) gratis trainingsdagen aan voor eerstejaars BBL-leerlingen.  “Er moet snel meer aanbod van leerwerkplekken komen van leerbedrijven in de mobiliteitsbranche. Als leerlingen geen leerwerkplek kunnen vinden, stappen zij eerder over naar andere beroepssectoren. Deze leerlingen krijgen we niet meer terug”, zegt Yorick van der Steen, programmamanager Nieuw Talent bij OOMT.

Door de coronacrisis is het tekort aan leerwerkplekken voor eerstejaars BBL-leerlingen in de mobiliteitsbranche nog nijpender geworden. Daarmee dreigt een enorm verlies van toekomstig arbeidspotentieel voor de sector, waarschuwt OOMT. De erkende leerwerkbedrijven in de mobiliteitsbranche zijn door de coronacrisis terughoudend in het aannemen van nieuwe leerlingen.

Inzetbare vaardigheden

De sociale partners binnen OOMT, dat zijn BOVAG, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie, bieden daarom extra externe opleiding aan voor nieuwe instromers. “Daarmee wordt het aannemen van een leerling nog aantrekkelijker voor de leerwerkbedrijven”, zegt Van der Steen daarover. “Als een bedrijf een nieuwe leerling aanneemt, kan deze de basisvaardigheden in vogelvlucht buiten het bedrijf leren, bij één van de opleiders.”

OOMT wil met de Kickstart-actie niet alleen erkende leerbedrijven over de streep trekken om meer leerwerkplaatsen te creëren. Het opleidings- en ontwikkelingsfonds wil ook nieuwe bedrijven aansporen om zich te laten kwalificeren als leerwerkbedrijf door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Aantrekkelijk aanbod

Leerlingen die op zoek zijn naar een leerwerkbedrijf kunnen volgens Van der Steen tijdens het solliciteren hun voordeel doen met de extra trainingsdagen. “Ze kunnen een aantrekkelijk aanbod bij een werkgever op tafel leggen. Ze nemen vier gratis trainingsdagen mee waarmee ze zich meteen verdienstelijk kunnen maken op de werkvloer. Vooral bedrijven die nog geen ervaring hebben met leerlingen op de werkvloer, denken dat de begeleiding ze veel tijd kost. Dit aanbod trekt ze wellicht over de streep om ook erkend leerwerkbedrijf te worden. Daarnaast profiteren leerlingen zélf natuurlijk ook van dit aanbod; leerlingen zijn sneller vaardiger en kunnen sneller écht aan de slag met datgene waar ze voor worden opgeleid.”

Er worden in het kader van de actie trainingen aangeboden voor alle takken in de mobiliteitsbranche. Zowel autobedrijven, truckbedrijven als tweewielerbedrijven kunnen gebruik maken van het aanbod. De trainingen zijn bedoeld voor eerstejaars leerlingen in het beroepsbegeleidend onderwijs (BBL). Tijdens de trainingsdagen wordt leerlingen technische kennis bijgebracht waardoor ze meteen beter inzetbaar zijn in het leerwerkbedrijf. Er worden trainingen aangeboden in basisvaardigheden auto-, fiets -of trucktechniek voor de nieuwkomers en trainingen voor meer gevorderde leerlingen op het gebied van onder meer elektra, voertuigmanagement, brandstofsystemen of E-bikes.

De trainingsdagen worden georganiseerd door OOMT in samenwerking met twee opleiders in de branche.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *