Sensor voorkomt regeneren en bespaart brandstof

De antenne-vormige sensor wordt geplaatst bij het roetfilter in het uitlaatsysteem. Naarmate deze verzadigd raakt, wordt het radiosignaal uit de sensor minder sterk. Als het signaal te zwak wordt, verwarmt de motor kortstondig de temperatuur van de uitlaatgassen om de verzamelde roet in de roetfilter te verbranden.

De dieselmotor van een gemiddelde vrachtauto kan volgens FST bijvoorbeeld de zelfreiniging van het roetfilter standaard om de 8 uur inschakelen – met een hoger brandstofverbruik tot gevolg – terwijl dat in hun ogen niet altijd nodig is.

Volgens FST, een start-up van voormalige MIT-studenten, kan dit systeem een brandstofbesparing van maximaal twee procent opleveren omdat de reinigingsfase aanzienlijk minder vaak wordt ingeschakeld. Gezien de hoogte van de kostenpost brandstof betekent dit bij veel transporteurs een aanzienlijke besparing, ook met de huidige, lagere dieselprijs.

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 338 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *