Schiphol: grootste vloot elektrische bussen

BYD is verreweg de grootste producent van volledig elektrische bussen ter wereld. Er rijden momenteel al meer dan 3.000 bussen van het Chinese merk rond en er is al een bus met een kilometerstand van meer dan 287.000. Een van de doelstellingen van BYD is de luchtkwaliteit te verbeteren door het elektrificeren van alle vormen van wegvervoer en transport op luchthavens.

“Doordat op vliegvelden vooral dieselvoertuigen worden ingezet voor de ondersteuning op de grond, liggen er voor luchthavens grote kansen op het gebied van verbetering van de luchtkwaliteit”, zegt Isbrand Ho, algemeen directeur van BYD Europe. “Schiphol liep daarin op internationaal niveau al voorop, maar zet nu opnieuw een grote stap. Het spoorvervoer van en naar de luchthaven is schoon en ook het taxivervoer verduurzaamt in hoog tempo. De volgende stap is dus om busvervoer emissievrij te maken.”

De 35 elektrische bussen, die zes maanden geleden in gebruik werden genomen, hebben gezamenlijk inmiddels een afstand afgelegd van bijna 338.000 kilometer. Het gemiddeld energieverbruik bedraagt 1,2 kWh/km. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 312.000 kilo aan CO2 ten opzichte van dieselbussen, uitgaande van Viniciti-data.

Londen neemt stokje Schiphol over

De 35 elektrische bussen zijn door BYD speciaal ontworpen en gebouwd naar de wensen van Schiphol. Het volume van de accu’s is bijvoorbeeld kleiner dan van andere elektrische bussen van BYD, wat bereikt kon worden door een sterk verbeterde batterijcapaciteit. De reikwijdte op een enkele lading is ruim voldoende voor de afstand die de bussen afleggen en er is meer ruimte voor passagiers en hun bagage. BYD en Schiphol werkten nauw samen om de juiste kleuren en materialen te selecteren voor het interieur van de bussen. Het spreekt voor zich dat het ontwerp van de chauffeurscabine voldoet aan de laatste Nederlandse ergonomische eisen.

De unieke titel ‘grootste elektrische bussenvloot in Europa’ zal nog slechts een paar maanden aan Schiphol toebehoren: midden 2016 zal een vloot van 51 elektrische BYD-bussen gaan rijden in het openbaar vervoernetwerk van Londen. BYD hoopt echter dat Schiphol als leider in emissievrij personenvervoer de weg zal banen voor andere internationale luchthavens die de luchtkwaliteit willen verbeteren.

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 338 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *