Scania LNG-trekkers nu volledig ADR-gekeurd

“LNG-trucks waren tot nu toe nog niet ADR-gecertificeerd,” vertelt Scania fleetsales-manager Johan Nagtegaal. “Wil de truck met een LNG-motor echt doorbreken, dan moet die universeel inzetbaar zijn dus ook met een lading onder ADR. Dat speelt bijvoorbeeld bij de bevoorrading van LNG-stations. Die worden momenteel in verhoogd tempo aangelegd. Momenteel zijn er al veertien en volgend jaar rond deze tijd moet Nederland circa 25 stations rijk zijn. Dan kun je spreken van voldoende dekking. Maar al die stations worden tot nu toe nog met een dieseltruck bevoorraad. In de complete keten van well to wheel is daar met een LNG-voertuig nog wat te halen.”

Nagtegaal ziet ook goede kansen voor LNG-trucks op de Maasvlakte bij het overrijden en het shuntvervoer van containers. “Qua afstand kon dat al makkelijk met een CNG-truck. Maar omdat de vervoerder nooit weet of de volgende lading niet onder ADR valt, was een truck op LNG daar tot nu toe geen optie.

“Dat hebben wij nu opgelost”, aldus Nagtegaal. “Een ander pluspunt is dat door de modulaire bouwwijze Scania nu meteen een heel brede range ADR-gecertificeerde LNG trucks kan leveren. Daarmee hebben wij nu een LNG-optie voor bijna elk soort nationaal en interregionaal transport.”

Royale actieradius

De truck voor Meijndert is een G340. Hij heeft twee brandstoftanks met een royale actieradius. Ondanks dat deze reservoirs vanwege het vloeibare gas veel zwaarder uitgevoerd moeten zijn dan een dieseltank, weegt de truck nog geen 200 kilo meer dan een vergelijkbaar dieselvoertuig. “Voor ons is het een heel bijzondere auto”, aldus Rien Meijndert.

“Wij hebben grote interesse in het rijden op LNG, maar zitten voornamelijk in het ADR-werk. Dus we verwachten veel van dit voertuig. We laten hem ook nog als LZV keuren. Dat kan omdat de truck voor een 340 pk een relatief hoog koppel van 1600 Nm heeft. Dat is zo’n 300 Nm meer dan bij anderen. Je zou bijna zeggen dat hij rijdt als een pittige diesel. Maar dat zou tekort doen aan de mooie LNG-techniek. We hebben hem niet voor niets Natural Passion genoemd.”

In het jongste nummer van Aftersales Truck staat een uitgebreid artikel over de toekomstkansen van LNG >>

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3478 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *