Reusachtige kartelboete truckindustrie weer in het nieuws

De krant is er redelijk zeker van het boetebedrag hoger komt te liggen dan de boete van 1,4 miljard euro die de EU in 2012 oplegde aan de TV-industrie. Bij de truck industrie gaat het om tien procent van de inkomsten uit de periode 1997-2011. Gezamenlijk kan dit dus tot 10,7 miljard oplopen, aldus de Financial Times.

Van de zes truckmerken heeft DAF heeft het grootste bedrag voor de boete klaar staan. Moederbedrijf Paccar nam eerder  al een reservering van 850 miljoen euro. Ook andere truckfabrikanten bereiden zich voor. Daimler heeft 600 miljoen opzij gezet, Volvo 400 miljoen, en Iveco 447 miljoen. MAN lijkt de dans te ontspringen, omdat die de kartelwaakhond heeft geïnformeerd over de gang van zaken in de truckwereld.

Nog maar twee jaar geleden werden leveranciers van kogellagers aan de truckindustrie beboet voor 953 miljoen euro vanwege het maken van verboden prijsafspraken.   

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3485 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *