Reservering DAF voor kartelboete

De Europese Commissie onderzoekt prijsafspraken tussen een aantal grote vrachtwagenfabrikanten, zo bleek enkele jaren geleden al. Het kartel zou hebben bestaan uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN. Als uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij daarvoor een fikse boete krijgen, tot maximaal tien procent van de jaaromzet.

DAF had al laten weten door de commissie te zijn aangesproken en herhaalde donderdag mee te werken. Maar door recente ontwikkelingen, die Paccar overigens niet duidt, wordt nu een last genomen van 850 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens Paccar is de financiële positie van DAF Trucks sterk genoeg om een betaling met deze omvang te dragen.

Paccar behaalde vorig jaar een omzet van ruim 17 miljard euro. De winst steeg tot 1,6 miljard dollar en kwam daarmee net als de omzet op een recordniveau uit, zo bleek eind januari.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3527 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *