Renault Trucks komt nu ook met turbocompound

Na de facelift eerder dit jaar die verder nog tal van interieurwijzigingen meebracht, komt Renault nu ook met een toevoeging in de aandrijflijnen van de zware truckseries van het merk. De 13 liter motor is tegen meerprijs verkrijgbaar met turbocompound.

Het is een publiek geheim dat de huidige generaties Renault trucks onderhuids bol staan van de Volvo-techniek. Daar komt nu een extra dimensie bij. De 13 liter motor kan nu, net als bij Volvo, ook met turbocompound worden uitgerust. Bij dit systeem wordt de trekkracht die de turbo genereert uit de snel stromende uitlaatgassen niet alleen gebruikt om de inlaatlucht te versnellen voor een betere verbranding, maar wordt de restenergie van het uitlaatgas ook aangewend om via een vloeistofkoppeling, het vliegwiel van de motor rechtstreeks aan te drijven. Bij Volvo leidde dit tot een duidelijke verbetering van de verbruikscijfers. Renault heeft nog geen vermogens- en trekkrachtcijfers gecommuniceerd, die vermelden we zodra we ze weten.

“Turbo Compound maakt het dus mogelijk om een hoger koppel te bereiken bij lagere motortoerentallen. Op de snelweg, tijdens het rijden op cruise control en bij rijden bergop kan er in de klim langer een constante snelheid worden aangehouden zonder dat er teruggeschakeld hoeft te worden,” schrijft Renault. De voertuigen zijn verder uitgerust met de nieuwe generatie Optidriver-versnellingsbak, met een nieuwe calculator, nieuwe regelsoftware en een nieuwe koppelingsbediening voor soepeler en sneller schakelen, aldus Renault

De fabrikant biedt ook oplossingen aan om transporteurs te helpen bij de controle en de verbetering van het brandstofverbruik en de reductie van de CO2-uitstoot van hun vloot. De software voor wagenparkbeheer Optifleet (module Check) volgt het brandstofverbruik van elk voertuig en analyseert de rijstijl om te bepalen op welke punten het verbruik kan worden teruggedrongen. Bovendien heeft Renault Trucks een volledig trainingsprogramma over de principes van rationeel rijden ontwikkeld, om het brandstofverbruik onder controle te houden.

De dertien liter motor met turbocompound levert 480 pk en 2700 Nm koppel en wordt leverbaar op de T-, C-, en K-Series van het merk. Renault zegt dat de andere motoren, DE11, en DE13, hun maximum koppel bij lagere toerentallen leveren. Vanaf juni zijn die leverbaar. De turbocompound-variant komt pas in het najaar van 2022. Renault claimt een verbruiksverbetering tot tien procent.       

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.