Omzet wegvervoer hoger dan voor corona

De omzet van de transportsector was in het derde kwartaal van 2021 ruim 21 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet was 3 procent hoger dan de omzet van het derde kwartaal van 2019. Het wegvervoer zag de omzet het sterkst stijgen. Dit meldt het CBS op basis van recente cijfers.

In bijna alle deelmarkten was de omzet hoger dan vorig jaar en boven het niveau van twee jaar geleden. Alleen de luchtvaart bleef hierbij achter, de omzet lag 35 procent onder die van het derde kwartaal 2019. De omzet van de post- en koeriersdiensten was elk kwartaal hoger dan het kwartaal daarvoor in de afgelopen twee jaar, rapporteert het CBS.

Meer goederen vervoerd

Dat de omzet van de totale branche vervoer over land toch hoger was ten opzichte van 2019, werd veroorzaakt door het goederenwegvervoer, de grootste branche in de transportsector. De branche zette bijna 10 procent meer om in vergelijking met dezelfde periode twee jaar geleden. In de overige branches met goederenvervoer was de omzet in het derde kwartaal hoger dan vorig jaar. De verbeterde economie droeg hieraan bij. Ook de binnenvaart zette meer om, al was er een periode met een forse belemmering door het hoge water in het derde kwartaal.

Positieve verwachtingen

De verwachtingen van ondernemers in de transportsector voor het vierde kwartaal zijn over het algemeen positief. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin oktober verzameld, voordat de aanvullende coronamaatregelen bekend werden. Slechts 8 procent van de bedrijven verwachtte dat de omzet zal afnemen en 96 procent verwachtte met evenveel of meer personeel aan het werk te zijn. De transportsector heeft een groeiend aantal (ruim 17 duizend) openstaande vacatures, dat zijn er bijna 2.000 meer dan het vorige kwartaal.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *