Ministerie erkent uitbuitingsprobleem

“Signalen van arbeidsuitbuiting werden geconstateerd bij een controle van vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast werden ook onderbetaling, te veel uren achter het stuur en lang wachten op een nieuwe opdracht, geconstateerd.” De controle vond plaats op tien parkeerplaatsen verspreid over het land en werd uitgevoerd door de Inspectie SZW in samenwerking met de Nationale Politie en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT), aldus het ministerie.

“Tijdens de actie op zondag 29 mei is geconstateerd dat chauffeurs meerdere dagen in hun cabine moeten wonen en slapen. Vaak op plaatsen waar geen sanitaire voorzieningen zijn. Daarnaast zijn deze chauffeurs soms maanden aaneengesloten van huis. Zo verklaarde een chauffeur uit Oekraïne dat hij al drie weken van huis was en maar 400 euro per maand kreeg uitbetaald. Een chauffeur uit Roemenië was al drie maanden van huis en ontving maar zo’n 200 euro per maand. Een andere gecontroleerde chauffeur verklaarde dat hij 75 uur per week reed. De geconstateerde overtredingen en de signalen van arbeidsuitbuiting worden nader strafrechtelijk onderzocht”, zegt het ministerie.

Minister Asscher (SZW) over de gisteren gehouden actie: “Als werkgever en opdrachtgever zou je je moeten schamen als je dit je eigen chauffeurs aandoet. Daarom is het goed dat de Inspectie SZW, net zoals de inspectiediensten in andere Europese landen, dit soort misstanden opspoort en keihard aanpakt.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *