Mercedes ontloopt kartelboete van bijna 100 miljoen

Een groep van Duitse transportbedrijven verenigd onder de naam Elvis, heeft voor de Stuttgarter rechtbank een zaak verloren tegen Mercedes vanwege de deelname aan het truckkartel van laatstgenoemde. Een eis van een vergoeding van 96 miljoen euro werd door de rechter afgewezen.

Bijna alle truckfabrikanten betaalden boetes van in totaal drie miljard euro aan Brussel vanwege prijsafspraken in de trucksector. Alleen MAN ontsprong de dans, omdat zij het kartel verklapte. Na de toewijzing van de boetes aan Brussel, vormden zich in onder andere Nederland en Duitsland collectieven, die gezamenlijk proberen dat wat ze in de periode 1997-2011 teveel hebben betaald voor hun trucks, terug te vorderen. Maar dat lukt niet. De reden is, dat een samenwerkingsverband als Elvis, zelf geen trucks heeft gekocht en juridisch niet mag optreden namens de al dan niet gedupeerde transportbedrijven.

Daimler Truck

Inmiddels is de truckdivisie van Daimler, waar het merk Mercedes onder valt, verzelfstandigd, maar moest het de lopende aanspraken inzake het truckkartel wel meenemen in het nieuwe bedrijf. Voor Elvis resteert de mogelijkheid om nog in beroep te gaan en dat gaan ze dan ook doen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3270 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.