Meeste transport niet verder dan 300 kilometer

Hoe korter de afstand, hoe groter het aandeel wegvervoer door Nederlandse trucks. Ook dit is een welhaast ijzeren wet die al lang opgeld doet in het Nederlandse wegvervoer. Via de binnenvaart en het spoor worden vooral zeecontainers en bulkgoederen zoals zand, ijzererts, diesel en kolen vervoerd.

Ruim 900 miljoen ton goederen wordt jaarlijks getransporteerd over de Nederlandse wegen, binnenwateren en spoorwegen. Het grootste deel hiervan wordt over korte afstanden vervoerd. Vooral wegvervoer gaat vaak over korte afstanden (tot 150 kilometer). De Nederlandse wegvervoerders vervoeren vooral over korte afstanden.

Hoe langer de afstand hoe groter het aandeel van buitenlandse voertuigen. Spoor en binnenvaart hebben gezamenlijk juist weer een groter aandeel in de middellange afstanden. Dit bevestigt ook dat Nederlandse transportbedrijven met een eigen wagenpark, waar het maar even kan, kiezen voor spoorvervoer. Met name wanneer er geen keiharde deadline op het benodigde transport staat.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3524 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *