Meer vacatures en meer gepensioneerden

Het Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL) heeft een eerste rapport gepubliceerd over de personele stand van zaken inde branche. Daaruit blijkt dat het wegvervoer herstelt van Covid. Ook het ondernemersvertrouwen herstelt, en het aantal chauffeursvacatures stijgt ook.  

Over het algemeen genomen, is de instroom van nieuw personeel, niet alleen chauffeurs, groter dan de uitstroom. Dit is al zo sinds 2014. Tweederde van de instromers is 18 tot 35 jaar oud. Maar veel medewerkers die 23 zijn geworden, zoeken een andere baan buiten de sector. Wie 66 is geworden, gaat meestal met pensioen. Daar is nog een bijzondere trend te zien, die echter al jaren wordt voorspeld: Het aantal chauffeurs dat met pensioen gaat, blijft maar stijgen. In het coronajaar 2020 gingen 36% meer chauffeurs met pensioen dan in 2019. Een troost voor de werkgevers zal zijn dat de totale uitstroom licht afnam. Er werken nu 89000 chauffeurs in de branche. Een getal dat redelijk stabiel is.  

Inmiddels zitten de onderhandelingen voor een nieuwe CAO muurvast. Bonden voeren actie op diverse locaties in het land.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3527 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *