Mautstatistiek: Meer vervoer door Oost-Europeanen

De meest recente statistiek van de BAG laat zien dat er in 2014 in totaal 28 miljard kilometer door trucks werden afgelegd op de Duitse wegen. Dat is een toename van 2,9 procent ten opzichte van 2013. Het is ook het hoogste aantal geregistreerde kilometers sinds 2008. In de regel betekent dit een inkomstenbron voor Berlijn van zo’n 3,5 miljard euro.

Wederom is er sprake van een geringe afname (0,6 procent) van het aandeel Duitse trucks op de wegen in Duitsland. Door buitenlandse trucks werden 6,9 procent meer kilometers afgelegd. De Poolse nationaliteit is hier verreweg het meest vertegenwoordigd met een aandeel van 12,5 procent. De Tsjechen hebben een aandeel van 4,2 procent, ook zij leggen in Duitsland steeds meer kilometers af. Dit geldt ook voor de Roemenen, die nu goed zijn voor 2,5 procent van het totaal. Nederlandse trucks legden 3,6 procent van de kilometers af.

Het aandeel Euro V-trucks is in 2014 toegenomen van 84 tot ruim 89 procent. Euro VI is in opkomst en zit al op een aandeel van 12,7 procent.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *