LZV-certificaat blijft onbeperkt geldig

Chauffeurs die op een LZV rijden, moeten naast het gewone rijbewijs ook over een LZV-certificaat beschikken. Het huidige document heeft een geldigheid van vijf jaar. Daarna moet het worden verlengd voor een nieuwe periode van vijf jaar.

Het CBR heeft in overleg met het ministerie besloten om de geldigheidsduur straks onbeperkt te laten zijn. De nieuwe regeling geldt voor certificaten die na 1 maart 2015 worden afgegeven. Deze certificaten hoeven nooit meer te worden verlengd. Certificaten die voor deze datum zijn afgegeven, vallen nog onder de huidige regeling. Die moeten voor de vervaldatum dus nog een keer worden verlengd.

Certificaathouders, chauffeurs dus, ontvangen voordat het certificaat verloopt, een verzoek van het CBR om het certificaat te verlengen. De kosten bedragen 19,15 euro. Het CBR zal alle certificaathouders deze week informeren over de nieuwe regeling.

Overgang

Er is verder ook een overgangsregeling ingesteld voor certificaten die verlopen zijn. Hiervoor moest altijd opnieuw examen worden afgelegd om weer in het bezit te komen van een geldig certificaat. Vanaf 20 november kan het certificaat worden verlengd zonder opnieuw examen te hoeven doen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3492 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *