Inspectie controleert strenger op lichte trucks

De Inspectie zegt dat de controles van voertuigen van pakket- en koeriersdiensten sinds deze maand worden opgevoerd onder meer vanwege het stijgende aantal internetaankopen. “Daardoor zijn er steeds meer koeriers op de weg”, aldus de ILT.

Controles in de afgelopen twee jaar wezen volgens de inspectie uit dat ongeveer de helft van de gecontroleerde voertuigen te zwaar beladen was. Voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg vallen onder de Wet Wegvervoer Goederen. De vervoerder is dan verplicht te beschikken over een vergunning voor communautair wegvervoer. De inspecties worden, waar mogelijk, uitgevoerd met een mobiele weegbrug. Vervolgens gaat de ILT, mede op basis van deze resultaten, administratieve controles uitvoeren bij bedrijven in deze sector.

Zowel het overbeladen als het zonder vergunning rijden worden gezien als economisch delict. Bij overtredingen kan de ILT handhavend optreden. Het uitvoeren van vervoer zonder vergunning is goed voor een boete van 4.200 euro. Bij overbelading kan een boete oplopen tot 7.000 euro.

Het moge duidelijk zijn dat de Inspectie een punt heeft. Echter we vrezen dat het percentage te controleren voertuigen mondjesmaat zal blijven, daar de Inspectie een onderdeel is van het Ministerie waar niet tot nauwelijks extra in geïnvesteerd wordt door politiek Den Haag. Ook niet wanneer, zoals nu, de argumenten om dat wel te doen, niet te negeren zijn.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3524 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *