Hoek Transport jubileert met Scania V8

Erik Hoek Transport uit Rijnsburg nam afgelopen week de eerste in Nederland bestelde Scania 660S V8 als 6×2 combi met een gestuurde naloopas in gebruik. Erik, die zelf op de truck rijdt, nam met een maidentrip met bloemen naar Berlijn alvast een voorschotje op zijn 25 jarig jubileum als transportbedrijf. 

De blauw-witte Scania is met zijn drie-assige aanhangwagen echt nog een klassiek opgebouwde truck. Erik Hoek: “Wij hebben een uitgesproken voorkeur voor Scania; wij rijden eigenlijk niet anders. Normaal kopen wij geen trucks met S-cabines omdat de instap voor de internationale distributie dan toch wel hoog is. Deze truck is daarop de uitzondering.”

De 660pk V8 motor is weer een ander verhaal. “Dat is er een beetje zeg maar ‘gestapeld bijgekomen’”, geeft Erik uitleg. “Dat ik een iets zwaardere motor wilde, stond voor mij vast. Want de 440 pk die ik hiervoor had, was toch een beetje te licht. Mensen zeggen altijd dat bloemetjes niets wegen. Maar als je met snijbloemen op water rijdt, valt dat nog knap tegen. En terug laden wij doorgaans gewoon tot aan het merk. Dus wilde ik wilde wel iets meer kracht en ook weer eens een V8.”

Erik ging eigenlijk voor een R580. “Dat leek mij passend want wij rijden normaal toch met zes cilinders. Uiteindelijk moeten wij ook aan het rendement denken. Maar vanwege ons jubileumjaar, afgelopen februari bestonden wij precies een kwart eeuw, wilden we dat toch vieren. Dan is een nieuwe V8 wel heel feestelijk. Maar al pratende bleek de stap van 580 naar een 650 helemaal niet zo groot. Ik had hem eigenlijk al besteld toen de dealer terug meldde dat er een update zat aan te komen met 660pk en een veel beter verbruik. En ja, wat doe je dan?”

Het werd daarom de nieuwe 660S. “Toen het hebben we het verhaal ook helemaal afgemaakt. Ik geloof niet dat ik veel vinkjes heb overgeslagen op het bestelformulier. Als extra hebben we ook nog de bovenkant van het dashboard met leer laten bekleden. Onze handelsmerk, zeg maar ons ‘call sign’ onderweg zijn de drie oranje lampjes in de grille. Die hebben we die hier verplaatst naar een verchroomde beugel onder de voorspoiler.”

Erik Hoek transport zit in het geconditioneerde transport en rijdt groupage van bloemen en planten. “Naast deze nieuwe combi hebben we nog drie trekker/oplegger combinaties voornamelijk op Berlijn en Parijs rijden met bloemen en planten. Retour nemen we dan alle vracht mee die wordt aangeboden. Bij ons doen de auto’s jaarlijks een beste boodschap maar deze gaat jaarlijks niet meer dan een ton rijden dus ik hoop er een jaartje langer mee te kunnen doen.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3315 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.