HKS verdubbelt transportefficiency

De truck is geheel gebouwd volgens de specificaties van chauffeur Ton de Vries, die na 23 jaar schrootrijden precies wist wat hij wilde en hoe hij de transportefficiëntie binnen het bedrijf grofweg kon verdubbelen. Dit traject werd 2,5 jaar geleden in samenwerking met Scania ingezet. Het resultaat werd onlangs in ontvangst genomen door operationeel directeur Stefan van der Wekken.

“Binnen HKS Metals reden we met vierassers van een ander merk, maar die kwamen niet verder dan 34 ton en we reden zonder aanhanger”, vertelt chauffeur De Vries. “Dan kun je vijftien geplette autowrakken meenemen. Mijn insteek was dat als we een zwaarder voertuig met een sterkere motor zouden nemen, we makkelijk ook met een aanhanger zouden kunnen rijden en zo grofweg het dubbele aan lading in één keer zouden kunnen vervoeren. Zelfs alleen met de bakwagen zouden we met een 36 tons voertuig twee autowrakken per keer méér kunnen meenemen dan we deden.”

Zonder extra spoiler aerodynamisch

Talloze aanpassingen had hij in het hoofd om zuiniger te rijden en sneller te laden en te lossen. “Met de 490 pk motor heb ik bijna 10 pk per ton en heel veel koppel. De CR16 dagcabine is net hoog genoeg om zonder extra spoiler het grootste deel van de aerodynamische eigenschappen naar achteren door te voeren en laag genoeg om met de kraan over de cabine te kunnen laden. Dat merken we in het verbruik omdat het gat tussen cabine en de bak veel kleiner is geworden.”

Het zware chassis zorgt voor stevigheid dat nodig is in dit werk en is affabriek van een extra laklaag voorzien zodat het langer mooi blijft. De Palfingerkraan had zich in prestaties al bewezen: “Ik heb er alleen een bomenknijper op laten zetten omdat die met één cilinder werkt en dat is robuuster. Verder wilde ik zo veel mogelijk originele uitrusting op de auto. Dat geeft het minste problemen bij de service. Daarom heb ik de accubak van een trekker genomen omdat die een voetstapje heeft waarmee ik makkelijker en sneller op de kraan kom. Ook de spatborden zijn origineel Scania gebleven.”

Met de aanschaf van twee Hardox stalen schrootbakken voor de bakwagen en de drieassige aanhangwagen combineerde De Vries een laag eigen gewicht met optimale duurzaamheid. Andere eyecatchers lijken meer chauffeursgeoriënteerd hoewel De Vries het goed kan uitleggen. “De aluminium velgen schelen totaal toch 400 kilo eigen gewicht en geven de combinatie een mooie uitstraling. Daarom heb ik ook de spiegels in de kleur laten spuiten en het achterportaal van de bakwagen van RVS laten maken.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3485 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *