Forse stijging transporttarieven in 2e kwartaal

Volgens de IRU, Transpor Intelligence en Upply, drie instanties die per kwartaal een indruk geven van de transporttarieven op de Europese markt, zijn de effecten van de sterk gestegen dieselprijs afgelopen maart dubbel en dwars terug te zien in de transporttarieven.

In maart werd diesel 69% duurder ten opzichte van Januari 2022. De maand erop steeg de prijs nog eens 13%. Ingrepen van overheden kostten hun schatkist in totaal 15,8 miljard euro, met als gevolg dat de prijs nog altijd 26% hoger lag dan gebruikelijk.

De helft

De brandstofcomponent is al de voornaamste bouwsteen van het tarief dat een transporteur zijn klant in rekening brengt. Normaal gesproken bedraagt die een derde van het tarief, nu is het de helft.

Minder werk

Een gevolg hiervan is natuurlijk de inflatie, die ook andere producten duurder maakt. Consumenten kunnen minder kopen en vervolgens hebben vervoerders minder werk. Hoe groot die afname van werk is, kunnen de rapporteurs niet in cijfers vangen, maar duidelijk is wel dat het einde van de periode waarin we steeds minder te doen krijgen, nog niet in zicht is.

Jonge chauffeurs

Dat er een flink chauffeurstekort is, weet intussen iedereen, en ook dat maar zeven procent van de chauffeurs jonger is dan 25 jaar. Grappig is dat in Nederland dat percentage hoger is. In ons land is 13%  van de chauffeurs jonger dan 25. De Belgen doen het met 11,5% ook niet slecht en de Noren en Roemenen halen met 9,6% net de 10 niet.  Jonge Britten, Spanjaarden, Portugezen, Duitsers en Denen zien het vak echt niet zitten.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3525 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *