Fiat Ducato nu ook op aardgas

De vijf CNG-tanks zijn volledig onder de laadvloer weggewerkt, waardoor het beschikbare laadvolume niet verkleind wordt. Af-fabriek zijn er specifieke aanpassingen doorgevoerd aan de motor, die volgens Fiat betrouwbaarheid en schonere prestaties garanderen. Zo zijn het inlaatspruitstuk, injectoren, elektronisch motormanagement en klepzittingen met specifieke geometrie gemaakt van slijtvaste materialen.

De twee brandstofsystemen (CNG en benzine) werken onafhankelijk van elkaar. De motor kan op elk gewenst moment schakelen tussen de brandstofsystemen. Samen zijn de vijf CNG-tanks goed een tankcapaciteit van 36 kilogram. Daarmee is een totale actieradius van 500 kilometer mogelijk (CNG: 400 km, benzine: 100 km). De prijs van CNG ligt rond één euro per kilogram. De brandstofkosten dalen hierdoor aanzienlijk, zegt Fiat. De krachtbron is 136 pk sterk, kan beschikken over 350 Nm koppel en is verder volwaardig Euro 6.

Aangezien het rijden op CNG, in vergelijking tot andere brandstoffen, de luchtkwaliteit ten goede komt, kunnen de subsidies op regionaal en landelijk niveau flink oplopen, aldus Fiat. De Fiat-dealer beschikt over een actueel overzicht. Indien je rijdt op groengas, daalt de CO2-uitstoot met 73% en is de uitstoot van NOx en fijnstof nagenoeg nihil. Nederland telt inmiddels meer dan 130 tanklocaties, verspreid over het hele land.

Fiat Professional heeft met de Fiorino, nieuwe Doblò en nieuwe Ducato weer een uitgebreid aanbod staan op gebied van CNG. Ook van de Ducato is er weer een complete range aan varianten mogelijk in combinatie met CNG, zoals diverse platforms, gesloten bestel- en personenwagen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3485 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *