EVO: kosten trucks omlaag

De kosten van de inzet van grote vrachtauto’s (16 en 23 ton) daalden – een vrachtauto die jaarlijks 60.000 kilometer rijdt, werd het afgelopen jaar bijvoorbeeld 0,7 procent goedkoper. Het vervoer met kleinere vrachtauto’s (zes en negen ton) werd daarentegen iets duurder. Zo stegen de kosten van een vrachtwagen van zes ton die jaarlijks 30.000 kilometer rijdt, met 0,4 procent. EVO schrijft de kostendaling van grote vrachtauto’s vooral toe aan een daling van de brandstofkosten.

Brandstofkosten

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een trendbreuk bij de brandstofkosten – die traditioneel het leeuwendeel van de kosten uitmaken. De afgelopen tien jaar stegen deze kosten met maar liefst 74 procent. In tegenstelling tot voorgaande jaren daalde de brandstofprijs het afgelopen jaar met 0,7 procent. De afgelopen jaren steeg de brandstofprijs nog, zoals in 2013 (plus 1,5 procent), 2012 (plus acht procent) en 2011 (plus veertien procent). EVO schrijft de daling van de olieprijs vooral toe een lagere vraag, als gevolg van minder economische bedrijvigheid wereldwijd.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3485 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *