Europese steun voor Nederland bij detacheringsrichtlijn

Eerder leek minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog alleen te staan in zijn roep om de detacheringsrichtlijn aan te passen. Vandaag stuurt de minister zijn ideeën voor een verandering van de richtlijn, ondertekend door de verschillende landen, aan Eurocommissaris Thyssen.

Asscher wil de detacheringsrichtlijn wijzigen omdat werknemers uit andere EU-landen nu bij van het verlenen van een dienst langere tijd tegen een lager loon kunnen werken dan Nederlandse werknemers. Het kabinet zegt dat het oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden in Europa wil bestrijden. Er moet gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek worden betaald. Asscher: “Het kabinet is voorstander van het vrije verkeer van werknemers. Dat moet dan wel hand in hand gaan met een betere bescherming van werknemers.”

Voortvarend

Asscher hoopt dat de Eurocommissaris voortvarend aan de slag gaat met de aanpassing van de detacheringsrichtlijn. ”Het helpt daarbij dat het door veel landen gesteund wordt. Het kabinet neemt ook andere maatregelen om de race naar de bodem op arbeidsvoorwaarden in Europa tegen te gaan. Zo zet de regering ook tijdens het Europees voorzitterschap in 2016 in op ‘decent work’.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3527 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *