EU discussieert over weekendrust

Intussen nemen vooral België en Frankrijk het voortouw door wel te handhaven en door flinke boetes uit te delen. Chauffeurs die in Vlaanderen overstaan, en dan met name in de regio Zeebrugge, wijken voor de weekenden vaak uit naar Zeeuws Vlaanderen, want Nederland doet hier nog niet veel aan.

Over het boetebeleid dat deze landen hanteren als zij overtredingen constateren op deze regel, zijn nu vragen gesteld aan de Europese Commissie, meldt EVO. Deze vragen zijn nu in onderzoek.

Transportcommissaris Bulc heeft zich wel over de kwestie uitgelaten. Zij zegt dat de richtlijn geen specifieke regels stelt aan de plaats waar chauffeurs verblijven tijdens lange rustperiodes. Dit antwoord kan een voorbode zijn van het vooralsnog toestaan van een verblijf in de cabine in Frankrijk en België tijdens weekenden. De kwestie zou dan kunnen worden meegenomen in de algehele herziening van de regels over rij- en rusttijden die de commissie eerder aankondigde.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3491 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *