Duitsland: voorlopig geen minimumlooneis

Al voor de jaarwisseling ontstond hierover commotie, met name om de administratieve rompslomp die dit met zich mee zou brengen. Echter, nu het nieuwe jaar daar is, worden de protesten uit met name Polen en Tsjechië luider.

De Poolse minister van werkgelegenheid is in Berlijn geweest om uit te leggen dat dit niet zo maar ineens kan. Duitsland zegt dat het de maatregel nu uitstelt, omdat Brussel de regels juridisch tegen het licht houdt. In Brussel hebben ongeveer alle dertien Oost-Europese landen die vrachtwagens in West Europa hebben rijden, geprotesteerd. Bekend is dat sommige transportbedrijven uit die landen lonen betalen van twee tot drie euro per uur. Het Duitse minimumloon is vastgesteld op 8,50 euro per uur.

Brussel verwacht dat een onderzoek al voor de zomer afgerond zal zijn. Dan wordt duidelijk of Duitsland, dat met de maatregel sociale dumping en arbeidsverdringing tegen wil gaan, alsnog het minimumloon mag eisen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3492 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *