Duitse slooppremie voor oudere trucks

De Duitse regering stelt een bedrag van 500 miljoen euro beschikbaar voor transporteurs die hun oudere truck voor een Euro 6-exemplaar willen inruilen. Nog eens een miljard euro komt ter beschikking van openbare diensten, zoals de brandweer, om oude, vervuilende brandweerwagens in te ruilen voor schone. Voor deze gang van zaken moet Berlijn nog wel toestemming uit Brussel krijgen.

Kritiek en lof

Milieuorganisaties hebben kritiek dat er nu toch weer subsidie komt voor dieseltrucks. “Wie nu een nieuwe diesel koopt, schakelt voorlopig niet om op een elektrische truck”, aldus de organisaties. Zij hebben becijferd dat, wanneer alle Euro 3-, 4- en 5-trucks van de weg af gaan, dit 0,7 miljoen ton CO2 uitstoot scheelt.

Truckfabrikant MAN daarentegen begroette de plannen van Berlijn. Volgens MAN is dit dé manier is om de orderboeken weer vol te krijgen en de werkgelegenheid op gang te brengen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Van Tim de Jong zijn er nog 2641 artikelen verschenen. Bekijk alle artikelen van Tim de Jong

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *