Daimler en BP werken samen in waterstof in VK

Nu er nog geen groene waterstof is zoeken truckfabrikanten en energiemaatschappijen elkaar op om de transportbranche, of een deel daarvan, te helpen aan waterstoftrucks en de bijbehorende infrastructuur.

Zo gaat Daimler in het Verenigd Koninkrijk samenwerken met BP. Laatstgenoemde realiseert tot 2030 25 waterstof tankstations. Daar staat tegenover dat Daimler zegt vanaf 2025 trucks die energie betrekken uit waterstof te gaan leveren vanaf 2025. Dat is opmerkelijk, omdat Daimler tot nu toe steeds zei dat het pas vanaf 2027 zijn waterstoftruck productieklaar heeft.

Bij het ondertekenen van de samenwerking zei de CEO van truckfabrikant Daimler, Karin Rådström, dat de bal wat waterstof betreft, ook bij de politiek ligt.  BP suggereert dat waterstof bittere noodzaak is in sectoren van het wegvervoer die moeilijk van de diesel af zijn te helpen, zoals lange afstandstransport en exceptioneel vervoer.

Nog geen groene waterstof

BP plant de bouw van een waterstoffabriek in het Verenigd Koninkrijk die waterstof maakt uit aardgas, blauwe waterstof dus. Naar productie van groene waterstof loopt nog een onderzoek. De bedoeling is dat de Britten zelf met BP 5 gigawatt waterstof kunnen produceren in 2030.  

In Duitsland mag Daimler met de Mercedes GenH2 waterstoftruck inmiddels op de openbare weg beginnen met testritten.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3348 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.