Daimler besteedt dieselmotorenbouw deels uit aan Cummins

Truckfabrikant Daimler en motorenbouwer Cummins hebben een memorandum of understanding getekend waaruit blijkt dat laatstgenoemde in de motorenfabriek van Mercedes in Mannheim motoren gaat bouwen voor middelzware trucks die voldoen aan de nog te introduceren Euro 7 norm.

De overeenkomst komt erop neer dat Cummins de investeringen doet om te komen tot een nieuwe generatie dieselmotoren die aan een nieuwe standaard. Dit komt op een moment dat Daimler zich in een ongekende reorganisatie-operatie bevindt. Elektrificering staat hierbij op de voorgrond en op de tweede plaats een versmalling van het voertuigaanbod over de hele  linie. Zo’n 30.000 ontslagen zijn voorzien. Een ander gegeven is dat de truckdivisie van Daimler een separaat bedrijf wordt met een eigen beursnotering. Dat zal moeten, want de truckdivisie heeft moeite met het halen van een gezond rendement.

Elektrificering

Het kleinste segment van de truckmarkt is het middensegment. Dit is ook een segment waar al duidelijke stappen naar elektrificering zijn ingezet door diverse truckfabrikanten. Echter er zijn ook nog veel klanten en markten waar die elektrificering minder snel verloopt, en daar moet dus een nieuwe dieselmotor voor komen. Daimler breekt met de traditie om die dan zelf te maken, maar besteedt dit uit. Een partij als Cummins draagt dan de ontwikkelingskosten, maar kan zulke motoren straks ook aan andere merken leveren, om de activiteiten rendabel te houden. Mercedes kan op zijn beurt aan de vakbonden verkopen dat het de toekomst van de al oude Mannheim-fabriek voorlopig weer heeft gezekerd.

In de VS is Daimler eigenaar van Detroit Diesel, dat een hoofdrol speelt in de bouw van dieselmotoren voor zware trucks van de verschillende Daimler-merken waaronder Mercedes.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3351 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.