DAF verbetert leveringsprogramma

DAF introduceert alle verbeteringen in het kader van ‘DAF Transport Efficiency’, een nieuw programma met producten en diensten voor maximaal rendement per kilometer.

Met het oog op het nog verder verhogen van de efficiency zijn belangrijke optimalisaties doorgevoerd aan de Paccar MX-11 en MX-13-motoren. Bij de 10,8 liter MX-11-motor is de oliehuishouding verder verbeterd en kon een nog efficiëntere verbranding gerealiseerd worden door een nieuwe vormgeving van de verbrandingskamer, een verbeterde inspuiting van de brandstof en een verder verfijnde software.

De vernieuwde turbo leidt bij de 12,9 liter MX-13-motor tot een verder verbeterde flow en de kleptiming is geoptimaliseerd dankzij een nieuwe nokkenas. Verder is ook bij de MX-13-motor de oliehuishouding nog efficiënter geworden, zijn wrijvingsverliezen verder teruggebracht en wordt een nog efficiëntere tweetraps waterpomp toegepast, naast geoptimaliseerde software.

Sterkere motorrem

De vernieuwingen aan de Paccar MX-13-motoren dragen allereerst bij een aan verder verhoogde brandstofefficiency en hebben tegelijkertijd een positieve invloed op de prestaties van de motorrem. Die levert nog eens twintig procent meer vermogen (360 kW bij 2.000 t/min) en is daarmee voor het merendeel van de toepassingen een uitstekend alternatief voor een retarder. De MX Engine Brake (vanaf nu in drie stappen vanaf de stuurkolom te bedienen) biedt voordelen op het gebied van aanschafkosten, gewicht en brandstofverbruik.

Eco Mode

Nieuw op alle uitvoeringen van de Euro VI CF en XF met Paccar MX-motor is een zogeheten Eco Mode, die overigens als standaard staat ingesteld. Eco Mode reduceert het motorkoppel in de eerste elf versnellingen met tien procent en dat levert in de dagelijkse praktijk opnieuw een brandstofbesparing op (één procent).

Meer

De chauffeur speelt uiteraard een belangrijke rol in het realiseren van lage operationele kosten en in het bijzonder een laag brandstofverbruik. Om die reden ontwikkelde DAF voor de LF, CF en XF de Driver Performance Assistant, die de chauffeur uitgebreide terugkoppeling geeft.

Nieuw is dat ook de informatie van de tachograaf op het centrale informatiedisplay geprojecteerd wordt, waardoor de chauffeur nog beter rijtijden en snelheid in acht kan nemen om overtredingen te voorkomen.

In het kader van DAF Transport Efficiency is het programma spoilers en fenders verder uitgebreid voor een optimale aerodynamica en daarmee een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3524 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *