DAF ontvangt grote order van Belgisch leger

DAF heeft een grote order ontvangen van de Belgische krijgsmacht. De opdracht omvat de levering en het onderhoud van 879  CF defensietrucks waarvan alle wielen worden aangedreven. De levering van de eerste voertuigen staat gepland voor 2022, de laatste voertuigen worden in 2025 gebouwd.

De order van 879 CF legervoertuigen bestaat uit 636 2-assige trucks met een 4×4 aandrijflijn, die zullen worden ingezet voor algemene transporttaken. Daarnaast levert DAF 243 trucks met een 4-assige 8×8 aandrijflijn voor een veelheid aan toepassingen (kipper, containertransport en inzet waarvoor een kraan nodig is). DAF troeft hiermee Scania en Iveco af, die ook meeboden op de order.

Tatra

Voor de CF Military modellen werkt DAF nauw samen met Tatra Trucks in Tsjechië. Dat resulteert in het bekende chassis-concept met een centrale buis, waarin de onafhankelijke wielophanging en de aandrijflijn geïntegreerd zijn. Dit geeft de CF Military volgens DAF de gewenster off-road-capaciteiten en rijcomfort, zelfs in de meest uitdagende terreinen. De trucks worden aangedreven door een 10,8 MX-11 (4×4) of een 12,9 liter MX-13 (8×8) motor met vermogens van 300 kW/410 pk tot 340 kW/460 pk. DAF heeft HIAB geselecteerd als leverancier voor alle haakarmsystemen en laadkranen. VS-Mont levert de kipperopbouw en Porgest tekent voor de laadbakken. In totaal zullen 352 CF Military voertuigen worden uitgerust met een geavanceerde ballistische cabine, geleverd door Tatra Defense Systems. De productie van de cabines van de CF Military trucks vindt plaats in de DAF-fabriek in het Belgische Westerlo. De motoren worden gebouwd in de motorenfabriek van DAF in Eindhoven. De chassis worden geproduceerd bij Tatra in Tsjechië.

Onderhoud door DAF-dealers

Het volledige onderhoud van de CF Military trucks van de Belgische krijgsmacht kan worden uitgevoerd door het professionele DAF-dealernetwerk met 27 locaties in België en door de meer dan 1.100 wereldwijd. Voor een toonaangevende beschikbaarheid van onderdelen kan de DAF-dealerorganisatie overal ter wereld rekenen op de steun van Paccar Parts.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.