DAF: ‘IJzersterk bedrijf 2015’

De prijs ‘IJzersterk bedrijf 2015’ wordt vergeven door ‘5xbeter – IJzersterk voor veilig werk’, een samenwerkingsverband van de vijf cao-partijen in de metaalbewerking en metalektro: FME, Koninklijke Metaalunie, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. 5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de metaalbewerking en metalektro.

In de afgelopen tien jaar, daalde het aantal ‘ongevallen met verzuim’ bij DAF hierdoor met maar liefst 80 procent. De verbeteringen op het gebied van veiligheid worden continu doorgevoerd op drie niveaus: techniek (beveiliging van machines, veilig onderhoud), veiligheidssystemen (procedures, veiligheidsrondes en melden van onveilige situaties) en cultuur en gedrag. Dat laatste komt tot uiting in de langlopende, intensieve DAF-campagne ‘Ik maak het verschil’.

Factor vijf verlaagd

John Vollenbroek, onafhankelijk jurylid voor 5xbeter IJzersterk bedrijf 2015, prijst de wijze waarop DAF Trucks werk maakt van de veiligheid: “DAF Trucks heeft het aantal ongevallen met een factor vijf verlaagd. Opvallend is de manier waarop de verantwoordelijkheid voor veiligheid bij de werknemers zelf is komen te liggen. In elk team is een kartrekker veiligheid. De wijze waarop kartrekkers functioneren onderstreept de cultuurverandering. Van een bedrijf waarin leiding en staf richting geven aan veilig werken, naar een bedrijf waarin medewerkers zichzelf continu afvragen wat er moet gebeuren om veiligheid nog verder te verhogen.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3493 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *