CBS: ‘Transportsector is crisis te boven’

Voor het eerst was de omzet hoger dan vóór de crisis. Het vervoer over land groeide het hardst met een omzetstijging van ruim 4 procent, zegt het CBS. Hekkensluiter was het vervoer over water dat de omzet met iets meer dan een half procent zag toenemen. In de andere branches lag de groei dicht bij elkaar, van een kleine 3 procent bij de post en koeriers tot 3,5 procent bij de luchtvaart. De dienstverlening voor het vervoer zat hier met iets meer dan drie procent tussenin.

In het vierde kwartaal van 2015 zijn 52 faillissementen uitgesproken in de transportsector. Dit is een daling van een kleine 40 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee heeft de dalende trend die twee en een half jaar geleden is ingezet, zich voortgezet. In het goederenwegvervoer was de daling van het aantal gedwongen bedrijfssluitingen met bijna een halvering het sterkst. Vorig jaar ging het om 35 bedrijven, dit kwartaal om 19. Over heel 2015 moesten in de transportsector 244 bedrijven de deuren sluiten. In 2012 waren dat nog 491 bedrijven. 

De stemming onder de ondernemers in de transportsector is licht verslechterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Desondanks is het ondernemersvertrouwen met 2,6 voor het zesde kwartaal op rij positief. Het ondernemersvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de ontwikkeling van de omzet en het economisch klimaat in het vorige kwartaal en de omzetverwachting voor het lopende kwartaal. De afname van het ondernemersvertrouwen wordt vooral veroorzaakt door de omzetverwachtingen die minder positief zijn dan drie maanden geleden. 

Het aantal ondernemers dat een verslechtering van het economisch klimaat verwacht, is iets groter dan het aantal dat een verbetering verwacht. Dat geldt ook voor de buitenlandse omzet en de personeelssterkte. Hierbij spelen seizoeneffecten een rol. Doorgaans wordt in een eerste kwartaal minder bedrijvigheid verwacht dan voor een vierde kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar zijn ondernemers echter minder negatief over de export en de personeelssterkte. Het aantal ondernemers dat prijsstijgingen in het eerste kwartaal verwacht, is aanzienlijk groter dan het aantal dat de prijzen denkt te gaan verlagen.   

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3492 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *