CBS: Meer trekkers dan bakwagens

Met trekkers kan de helft meer vervoerd worden dan met vrachtauto’s. Daarnaast zijn ze flexibeler inzetbaar en worden vooral gebruikt voor lange, internationale ritten. Ze rijden ruim vier maal zoveel kilometers in het buitenland als vrachtwagens. Een trekker legt gemiddeld 78.000 kilometer per jaar af, dubbel zo veel als een vrachtwagen.

Vanwege het intensievere gebruik en het maken van meer internationale ritten rijden trekkers gemiddeld korter rond dan vrachtauto’s. Trekkers rijden gemiddeld 7,4 jaar rond, vrachtauto’s zijn 13,4 jaar oud wanneer ze van de Nederlandse wegen verdwijnen. Deze hogere omloopsnelheid betekent dat er eerder nieuwe trekkers moeten worden aangeschaft. Een tiende van de Nederlandse trekkers was nieuw in 2015, van de vrachtauto’s was dit vier procent.

Trekkers zijn hierdoor doorgaans jonger dan vrachtauto’s. Gemiddeld was begin 2015 een trekker 6 jaar en een vrachtauto 11 jaar oud. In verband met onder andere lagere brandstofkosten en tol is het voordeliger om internationale ritten met jongere, schonere voertuigen uit te voeren. Vooral trekkers worden hiervoor gebruikt, aldus het CBS.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3527 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *