BYD investeert 20 miljard in elektrische trucks

Het Chinese BYD, eerder bekend van batterijen in smartphones en tablets, en inmiddels een producent van elektrische auto’s, investeert de komende drie jaar 20 miljard dollar in de ontwikkeling van een serie elektrische trucks. Die wil men afzetten in China, Japan en Europa.

BYD verkocht de laatste drie jaar steeds minder bedrijfswagens in China, maar met de Covid-problematiek achter de rug, wil het merk serieus werk maken van een breed aanbod van bedrijfsvoertuigen.  Daartoe moeten batterijpakketten en chassis worden ontwikkeld en moet BYD zich onderscheiden van de circa honderd merken die op de Chinese truck- en busmarkt actief zijn.

Blade batterij

BYD maakt gebruik van een ander type batterij., de zogeheten blade-battery waarbij een aantal lange batterijcellen in een pakket worden geschoven, een oplossing waarvan BYD zegt dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van ruimte en energiedichtheid, bij een relatief laag gewicht.

Enkele distributietrucks van BYD zijn in ons land al actief voor de bezorgdienst van Ikea. Vorig jaar exporteerde BYD 28.000 elektrische trucks. Gezien de huidige spanningen tussen de VS en China, verwacht BYD niet dat het erg succesvol zal worden op de Amerikaanse markt.  

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3525 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *