Buurlanden bezig met kilometerheffing

In België begint tezelfdertijd de registratie voor het Belgische systeem. Dit wordt gebaseerd op het Duitse systeem, dus satelliet gestuurd en de uitlaatgasklasse geldt als bepalend in de hoogte van het toltarief. In elke truck komt een ’tolkastje’ dat de vervoerder kan krijgen tegen een betaling van 135 euro borg. Combinaties zwaarder dan 32 ton betalen voorzien van een Euro 5 of 6 motor 12,8 cent per kilometer. Voor trucks met een Euro nul tot een Euro twee motor geldt een tarief van twintig cent per kilometer.

De snelwegtarieven in Vlaanderen en Wallonië zijn identiek, in Brussel geldt de tol op alle wegen en straten. Er is echter een belangrijk verschil. In Vlaanderen geldt de tol als belasting, in Wallonië als een tolheffing. Het verschil is dat er in het laatste geval nog BTW bij komt.

Nieuw in Duitsland is verder dat het wegennet waar tol verschuldigd is, wordt uitgebreid naar meerdere provinciale wegen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3491 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *