Britten voeren grenscontroles in op agrarisch vervoer

Het Verenigd Koninkrijk (VK) voert vanaf 1 oktober en 1 januari gefaseerd een certificeringsplicht in voor agrofood- en visserijproducten. Vanaf januari en maart 2022 worden ook grenscontroles ingesteld.

Voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en andere producten van dierlijke oorsprong is bij export van EU naar VK vanaf 1 oktober 2021 een veterinair gezondheidscertificaat verplicht. Eerder had het VK aangekondigd dit per 1 april 2021 in te voeren, maar dat is door het VK uitgesteld naar 1 oktober 2021.

Voor ‘laag risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Ook voor biologische producten geldt een certificeringsplicht per 1 januari 2022.

Vanaf 1 januari 2022 worden op transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel (bij)producten van dierlijke oorsprong fysieke controles toegepast op daarvoor aangewezen grenscontroleposten in het VK. Dit geldt ook voor ‘hoog risico’ voedsel en niet-dierlijke oorsprong en ‘hoog risico’ plantaardige landbouwgoederen zoals bomen en vaste planten. Dit was eerder 1 juli 2021.

Welke havens over een controlepost beschikken voor welke transporten wordt rond de invoeringsdata bekendgemaakt op de NVWA-website en de website van de Britse overheid GOV.UK. Transporten worden dan 2 keer gecontroleerd, aan EU- én VK-kant van de grens.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.