Britten beproeven elektrische truck met Leyland

Leyland Trucks, onderdeel van Paccar en daarmee gelieerd aan DAF, zal deelnemen aan een project om vervoerders in het Verenigd Koninkrijk te helpen de overstap naar volledig elektrische trucks te maken.  In totaal zullen 20 DAF LF Electric voertuigen, alsook de benodigde laad-infrastructuur, voorzien worden van ‘dataloggers’ om de ‘Government’s Department for Transport’ (DfT) te helpen de inzet van volledig elektrische truck te bevorderen. Een interactieve website zal informatie voor weloverwogen aankoopbeslissingen leveren. Het project start deze zomer.

Om vervoerders te helpen inzicht te krijgen in de kosten en overwegingen bij de inzet van ‘zero emission’ voertuigen, zet DfT een pro-actieve campagne op. Doel is om de transportsector te ondersteunen in de transitie. Het project maakt deel uit van een reeks aan proeven op het gebied van ‘zero emission’ wegvervoer, waarvoor £20 miljoen is gereserveerd.

Interactieve website

Leyland Trucks zal nauw samenwerken met CENEX, een vooraanstaand onderzoeksadviesbureau op het gebied van de reductie van CO2. Uitgangspunt is een interactieve website en rapportage op te stellen met data uit de dagelijkse praktijk. Daarmee kunnen zowel publieke als private vervoerders ervaren wat de voordelen, uitdagingen en inzet-mogelijkheden zijn van ‘zero emission’ trucks.

Leyland Trucks produceert de DAF LF distributievoertuigen, inclusief de LF Electric die onlangs in haar moderne productiefaciliteiten in Lancashire in productie is gegaan. Dit doet ze ook voor de versies die naar het Europese continent komen.

Leyland Trucks zal tijdens het proefproject samenwerken met diverse eindgebruikers in de publieke sector. Zo zal de ‘National Health Service’, verspreid over het Verenigd Koninkrijk, 11 DAF LF Electric trucks inzetten voor reguliere transporttaken. De overige 9 voertuigen gaan naar verschillende lokale overheden, die ze gebruiken voor het ophalen van restproducten die gerecycled kunnen worden en voor het bevoorraden van scholen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3348 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.