ASML: Chiptekort houdt nog zeker twee jaar aan

Plannen van de chip-industrie om de productie flink op te voeren de komende jaren stranden doordat het tekort aan belangrijke equipment die voor deze productie is, voorlopig aanhoudt. ASML rekent op zeker twee jaar.

Dat zegt topman Peter Wennink van ASML in de Financial Times van vandaag. “Hoewel we de komende jaren elk jaar meer machines afleveren om chips te kunnen produceren, zullen er volgend jaar en het jaar erop tekorten blijven bestaan. We moeten onze capaciteit met meer dan 0% uitbreiden en dat gaat zeker nog tijd kosten.”

Capaciteit uitbreiden

ASML zit met zijn toeleveranciers in een moeilijk gesprek om de capaciteit van het bedrijf zo snel mogelijk uit te breiden. Daartoe moet ASML in overleg met 700 bedrijven, waarvan er 200 een eerstelijns status hebben.

Grote investeringen

De uitspraken van Wennink komen op een moment waarop alle fabrikanten gigantische bedragen in uitbreiding van de productiecapaciteit investeren. Daarbij worden deze bedrijven ondersteund door de Amerikaanse en Europese overheid. Voor 20234 zullen de effecten daarvan nog niet merkbaar zijn, zegt Wennink.    

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.