Acea wil tienduizenden laadpalen voor trucks

In een gezamenlijk persbericht van Acea en milieu-organisatie Transport & Environment bepleiten zij voor het realiseren van tenminste 11.000 laadpunten voor elektrische trucks die in 2025 gerealiseerd moeten zijn. Verder stellen zij dat er in 2030 42.000 van zulke oplaadpunten moeten zijn.

Partijen zeggen te beseffen dat dit ambitieuze doelstellingen zijn, omdat er nu nog vrijwel geen oplaadpunten zijn. Maar dit doel is noodzakelijk om de door de EU geformuleerde klimaatdoelstellingen in het kader van de Green Deal te halen. Naast oplaadpunten moeten er volgens Acea en T&E ook driehonderd waterstof tankstations voor 2025 gerealiseerd worden. Dat aantal moet richting 2030 meer dan verdrievoudigen naar duizend.

Europees beleid

Het opladen van en tanken van trucks met alternatieve aandrijvingen vereist speciale plekken en locaties voor zulke vrachtwagens, alsmede een speciale infrastructuur om om te kunnen gaan met hoge elektrische vermogens. De partijen vragen de Europese Commissie om hier beleid op te ontwikkelen. “Alvorens vervoerders onzekerheid hebben over de mate waarin hun dieselloze voertuig kan worden opgeladen dan wel bijgetankt, moet er zekerheid komen over een infrastructuur van oplaadpunten en tankstations”, aldus Acea en T&E.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *