fbpx
bekeken: 222 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

ACEA kritisch over Europese tol

DOMEIN:

Geplaatst op: 7 augustus 2020, 17:08

Leestijd: < 1 minuut

Nu Duitsland tijdelijk voorzitter is van de Europese Commissie, werkt de Duitse verkeersminister Andreas Scheuer aan een plan om voor heel Europa één tolsysteem te realiseren. De Europese truck-industrie is hier echter tegen, evenals de Duitse BGL en de spoorweglobby.

Genoemde partijen zijn bang dat de plannen de invoering van een soortgelijk tolsysteem, gebaseerd op CO2-uitstoot voor bedrijfswagens, vertraagt. Nu bij alle partijen de verkopen zijn ingestort, zien de truckfabrikanten de komst van en Europees tolsysteem voor trucks, dat al in 2023 in zou moeten gaan, als een reddingsboei. Zo’n systeem zou de transportsector aanzetten tot investeren in nieuw, schoon materieel. De belanghebbende partijen wijzen op de ambitieuze CO2-doelen die de Europese Commissie in een eerder stadium aannam. Overigens stond met name de Duitse truck-industrie hierbij op de achterste benen, en schreef het brandbrieven aan Brussel dat de uitstooteisen ‘absurd’ waren en ‘onrealistisch’. Nu gebruikt de industrie de regels als argument om snel tot een tolsysteem te komen.

De Duitse BGL, vergelijkbaar met TLN hier, vreest voor tariefsverschillen van brandstofprijzen wanneer Duitsland al snel begint met het duurder maken van benzine en diesel. De spoorlobby vreest dat het te lang duurteer het prijsverschil met vervoer per spoor versus de weg, kleiner wordt wanneer de Duits minister de nu geopenbaarde plannen doorzet. Hier zal heus wel een weerwoord op komen. Maar duidelijk wordt, dat uiteindelijk bij het belasten van voertuigen op Europese wegen, de CO2-uitstoot als maatstaf gaat gelden.

Mooiste Truck in Spies Hecker…Reuzenorder voor Nikola: 2500…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties