bekeken: 433 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

ABN Amro: remigratie Oost-Europeanen komt

DOMEIN:

Geplaatst op: 13 juni 2019, 10:01

Leestijd: < 1 minuut

Het economisch bureau van ABN Amro voorspelt dat de economische groei in Oost-Europese landen zal leiden tot een terugkeer van werknemers die nu nog in het westen van Europa actief zijn.

“Vooral de agrarische sector, bouw, industrie en de transportsector worden hierdoor getroffen, omdat bedrijven hier nu al worstelen met een groot personeelstekort”, zegt econoom Nora Neuteboom. In Nederland zijn volgens de bank zo’n 53.000 Oost-Europeanen werkzaam in de sector transport en logistiek. Dit zijn niet allemaal chauffeurs, maar ook veel mensen die werkzaam zijn in distributiecentra. Over de bouwsector zijn volgens de bank geen cijfers beschikbaar; in de agrarische sector gaat het vooral om seizoenswerk.

Personeelskrapte

ABN Amro vreest dat de voorspelde terugkeer zal leiden tot merkbare personeelskrapte, die een dempende werking heeft op de economie. Ook bestaat volgens de bank de kans dat de aanstaande Brexit ertoe zal leiden dat veel Oost-Europeanen wegtrekken uit Het Verenigd Koninkrijk – en mogelijk in ons land aan de slag willen. Dat zou de personele tekortkomingen enigszins teniet kunnen doen. De bank raadt ondernemers aan om extra te investeren in robotisering en digitalisering, om minder afhankelijk van personeel te zijn.

Daimler opent cabinefabriek in…'Vanaf 2025 alle…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties