fbpx
bekeken: 274 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

‘60 moderne diesels schoner dan 1 truck uit 1988’

DOMEIN:

Geplaatst op: 22 september 2020, 11:36

Leestijd: < 1 minuut

Op de dag dat Nikola-topman Trevor Milton zijn aftreden bekendmaakte en de beurskoers van de fabrikant van elektrische trucks kelderde, stelde Allen Schaeffer als directeur van het Diesel Technology Forum nog eens duidelijk dat dieselmotoren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen.

Schaeffer doet zijn uitspraken in het kader van de Climate Week NYC, die focust op de uitdagingen die de reductie van broeikasgassen met zich meebrengen. “De huidige generatie geavanceerde dieseltechnologieën zijn energie-efficiënter en produceren minder uitstoot dan voorgaande generaties en blijven de voorkeur houden in belangrijke sectoren als wegtransport, zeevaart, landbouw, bouw en het spoor.”

CO2

Schaeffer laat vervolgens aan de hand van cijfers zien dat het gebruik van koolstofarme biobrandstoffen in efficiënte dieselmotoren in de Amerikaanse staat Californië in 2019 meer hebben bijgedragen aan de reductie van CO2-uitstoot dan elektrische auto’s en trucks. De bijdrage van hernieuwbare diesel aan de reductie van CO2-uitstoot is zelfs groter dan die van ethanol.

DAF-topman Ron Borsboom stelde eerder al dat diesel nog geruime tijd de belangrijke brandstof zal blijven voor vervoer over lange afstanden, iets wat Allen Schaeffer ook zegt. “Nieuwe dieseltrucks zijn zo schoon dat er meer dan zestig dieseltrucks van de nieuwe generatie nodig zouden zijn om de uitstoot van één in 1988 verkochte truck te evenaren.”

Werkpaard

Net als Borsboom verwacht Schaeffer een verdere vooruitgang van de prestaties door onder meer de koppeling met hybride-elektrische technologie, maar ook het inzetten van geavanceerde systemen voor het terugwinnen van afvalwarmte. “Dieselmotoren zijn de werkpaarden van de wereldeconomie. In alle uithoeken van de wereld maken dieselmotoren vooruitgang mogelijk – of het nu gaat om het planten en oogsten van landbouwproducten, het verkeer van mensen en goederen, het delven van essentiële mineralen, het leveren van schoon drinkwater of het ondersteunen van voor de volksgezondheid vitale infrastructuur als afvalwaterzuivering of continue elektriciteit. Voor veel van deze toepassingen zijn dieselmotoren tegenwoordig de enige praktische oplossing.”

Foto: Den Hartog.

Krone optimistisch over…EU in geweer tegen Duitse…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties