Uitbaters van een huurvloot weten het als geen ander: trailers worden lang niet altijd met evenveel liefde en zorg omgeven als de trekker ervoor. Toch heeft ons nationale trailerpark zeker de nodige pareltjes. En heel veel spreekwoordelijke broodjes van de bakker.

Als we de digitale kentekenbak omkieperen dan vallen er bij onze dataleverancier precies 180.671 kentekens voor trailers uit. Dat park bestaat voor dik tachtig procent uit zes-wielers, drie-assers dus. Aan de andere kant van de schaal zien we Nooteboom, eenzaam bovenaan in ons land wat betreft het maximaal aantal wielen c.q. assen. De enige registratie die we tegenkomen met 10 assen betreft een exemplaar uit 2010.

Pieken en dalen

2010, net als 2009 echte crisisjaren. En dat is ook te zien in de leeftijdsgrafiek die bij beide bouwjaren flink dipt, onder de vierduizend stuks duikt zelfs. Let wel: van bouwjaar 2008 rijden er 7204 trailers rond. Pas in 2014 wordt die grens weer doorbroken, een bouwjaar later zitten we zelfs boven de elfduizend. Coronajaar 2020 is het eerstvolgende bouwjaar dat in negatieve zin opvalt. Slechts 9142 stuks staan er gekentekend anno 2023, beduidend minder dan van de omliggende bouwjaren.

De oudste trailer met een actief kenteken is volgens de geraadpleegde RDC-cijfers een drie-asser van LAG uit 1941. Het is er eentje tussen de 6128 stuks tellende LAG-vloot in ons park. Daarmee is LAG goed voor de vijfde plek achter achtduizend Van Hools. De top drie begint vervolgens met elfduizend Pactons. Schmitz en Krone zitten beide ruim boven de dertigduizend stuks, maar Krone steekt toch nog bijna vierduizend kentekens uit boven de nummer twee.

1 op 5

Anders gezegd: elke vijfde trailer in ons land is gebouwd door Krone, terwijl de hele top vijf goed is voor de helft van het totale parkvolume. Omdat er zo best wat trailermerken door de jaren heen zijn geweest, daalt het volume per merk vervolgens geleidelijk. Het marktaandeel van de bovenste tien merken blijft steken op 64 procent. Broshuis en Kässbohrer geven elkaar weinig ruimte, ieder nipt boven de 3800 stuks uitkomend en daarmee vechtend om de plekken negen en tien.

Pas op plek 24 bereiken we met het merk Feldbinder een totaal marktvolume van tachtig procent. Om de grens van negentig procent te slechten schieten we door naar positie 48: Tracon, goed voor 357 stuks. Het merk op de honderdste positie, Turbo’s Hoet, is tevens het merk dat als enige nog boven de honderd registraties in ons land weet te blijven, nipt achter Lamboo met 107 stuks. Bremat en Haan zakken er beide net onder met ieder 98 stuks. De totale lijst telt ruim achthonderd merknamen dus ten overvloede: het ontbreekt ons aan de ruimte om hier volledig te kunnen zijn.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties