Waardeer dit artikel: (2.6)

Rapport TLN: meer vacatures dan mensen

Geplaatst op: 9 februari 2017 14:43, door: Tim de Jong
chauffeurstekort lr

De vacaturevraag in het beroepsgoederenvervoer groeit de komende jaren sneller dan het aanbod van personeel. Voor de logistiek geldt dit in versterkte mate, blijkt uit een arbeidsmarktrapportage die is uitgegeven door het sectorinstituut Transport en Logistiek.

Het aantal vacatures (openstaande en nieuwe) neemt snel toe. In meerdere arbeidsmarktregio’s is de functie van vrachtwagenchauffeur inmiddels veel gezocht. De vacaturegraad voor chauffeurs is in het eerste en tweede kwartaal van 2016 gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In 2016 is de groep bedrijven die verwacht dat het aantal vacatures hoger is dan vorig jaar flink gegroeid. In 2015 verwachtte 23% en in 2016 46% van de bedrijven meer openstaande vacatures te zullen hebben. Ook denkt de helft van de werkgevers dat 2016 voor hun bedrijf een beter jaar wordt dan 2015.

Het rapport laat zien dat de vraag naar arbeid de komende tien jaar sterker toeneemt dan het aanbod van personeel. Dit geldt meer voor de logistiek dan voor het beroepsgoederenvervoer. In de logistiek wordt een groei verwacht van de arbeidsvraag van 7 procent; in het beroepsgoederenvervoer van 5,5 procent. Het personeelsaanbod stijgt respectievelijk met 2,6 en 2 procent.  

Langer doorwerken

De gemiddelde leeftijd in de sector stijgt en werknemers moeten steeds langer doorwerken. Het pensioen werkend bereiken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een groot deel van de werknemers ziet belemmeringen, zoals lichamelijke klachten of stress. Het gemiddelde verzuimpercentage in de sector in 2015 was 4,3%. Oudere werknemers verzuimen gemiddeld meer dagen dan jongere. Gezien de stijgende leeftijd kan het verzuim in de toekomst toenemen.

Zeer positief is volgens het rapport dat bijna driekwart van de werknemers in de sector tevreden is met zijn werk. Ook de bevlogenheid is hoog.

Tags: personeel, TLN, chauffeurs, chauffeurstekort

Waardeer dit artikel: (2.6)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE