Waardeer dit artikel: (3.3)

Overheid wil forse maatregelen bij adbluefraude

Geplaatst op: 20 april 2017 14:35, door: Emil Peeters
emulator

Staatssecretaris Dijksma wil een geldboete opleggen van maximaal 20.500 euro of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar bij fraude met adbluesystemen bij vrachtwagens. Dat schrijft de staatssecretaris in de beantwoording van Kamervragen van D66.

In het SBS-programma Undercover in Nederland van 19 maart 2017 werd getoond dat adbluesystemen bij vrachtwagens worden uitgeschakeld. Apparatuur die dat regelt, blijkt eenvoudig verkrijgbaar. Aan de hand daarvan stelde D66 de staatssecretaris vragen over hoe zij dergelijke fraude denkt tegen te gaan.

De verkoop van dergelijke apparatuur is niet verboden, aldus Dijksma, maar ze wil wel die mogelijkheid onderzoeken. Wat wel mogelijk is het gebruik van de apparatuur te bestraffen. Europese regelgeving verbiedt het gebruik van manipulatie-instrumenten die de doelmatigheid van emissiecontrolesystemen verminderen. De straffen komen in Nederland neer op maximaal 20.500 euro boete of een gevangenisstraf tot twee jaar.

Dijksma geeft toe dat het gebruik van dergelijke apparatuur moeilijk in kaart te brengen is. Ze onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om op effectieve wijze het gebruik ervan vast te stellen. Ook is het moeilijk om de aanwezigheid ervan, bijvoorbeeld tijdens de apk-keuring, vast te stellen. Bovendien kunnen gemanipuleerde adbluesystemen tijdelijk voor de apk-keuring weer aangezet worden.

Tags: AdBlue, Dijksma, adbluesystemen, adbluefraude

Waardeer dit artikel: (3.3)
 

REACTIES

PLAATS EEN REACTIE

  • Naam (verplicht)

  • E-mailadres (verplicht)

UW REACTIE